Jan van Wijngaarden, oprichter van Van Wijngaarden BV

Bij Van Wijngaarden BV zijn we trots op de geschiedenis van ons bedrijf. Het familiebedrijf begon in 1929 toen ‘Opa’ – zoals hij later bekend stond – zijn eigen onderneming startte: De Zaanlandsche Oliehandel. Vanuit zijn eigen tuin leegde hij de olievaten in glazen flessen en bracht ze naar de kruidenierwinkeliers, geholpen door zijn beide zoons Jan Jacob en Teun. De basis voor een écht familiebedrijf was gelegd!

De basis: van olie naar mayonaise

Wat inmiddels als een mooi stukje geschiedenis wordt beschouwd, was gedurende drie decennia de kern van de onderneming: Olie. Die olie was dan ook de inspiratie die leidde tot de ontwikkeling van het allerbelangrijkste product: Zaanse mayonaise. Échte mayonaise. De pure smaak van 80% olie, eieren en lekkere kruiden. De twee zonen Teun en Jan Jacob waren het beide erover eens dat de bestaande mayonaises beter konden. Daarom gaf Van Wijngaarden een eigen karakter aan de mayonaise.

Tijdloos lekker

Het authentieke recept dat half jaren ’50 werd ontwikkeld, houdt tot op de dag van vandaag stand en zal dan ook beslist niet worden aangepast. Onze klanten zijn al jarenlang gehecht aan de bekende smaak van de Zaanse mayonaise en we zijn er trots op dat onze klanten deze smaak al die jaren weten te waarderen. Toch vroegen veranderingen in de samenleving om veranderingen in het assortiment. Ron van Wijngaarden had inmiddels het roer overgenomen van zijn vader en Ome Teun en onder zijn leiding vonden er grote ontwikkelingen plaats. Het bewustzijn rondom gezonde voeding en de groeiende bewustwording rondom dierenleed maakten dat Van Wijngaarden BV het assortiment op bewuste wijze uitbreidde. Yoghurtmayo, ketchup, curry-ketchup en andere speciaalmayonaises werden toegevoegd, gemaakt op verantwoordelijke wijze en van natuurlijke ingrediënten.

Innovatie

De mayonaise werd de huidige directeur Michel van Wijngaarden nog net niet letterlijk met de paplepel ingegoten. Als klein jochie liep hij al met zijn vader door de toenmalige fabriek in Zaandijk. Een oneindige fascinatie voor het productieproces was het resultaat. De verdere automatisering en invoering van gecomputeriseerde techniek is nog altijd zijn paradepaardje in de fabriek die hij en zijn vader op het industrieterrein van Wormerveer lieten bouwen. Het nieuwste van het nieuwste, aangestuurd door geavanceerde software om zo het productieproces te professionaliseren. Die professionalisering zet zich in een snel tempo voort. Maar ondanks alle innovaties blijven we de herinneringen aan vroeger hooghouden. Dat uit zich in een kenmerkende huisstijl en kenmerkende verpakkingen. Zo weet u dat wij altijd trouw blijven aan wie we zijn: een Zaanse familie die de lekkerste mayonaise maakt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief