over ons

Van Wijngaarden’s Zaanse. Echt lekker, lekker echt.

Wat zijn we er trots op; onze Zaanse Mayonaise is in Nederland een begrip voor iedere liefhebber van échte mayonaise. Dankzij onze blijvende passie voor mayonaise en sauzen maken we onze klanten al jarenlang blij met de volle smaken en verantwoorde receptuur. Bij Van Wijngaarden hechten we groot belang aan een viertal kernwaardes: wij zijn trouw, authentiek, duurzaam en volop in ontwikkeling.

Trouw

De échte Zaanse Mayonaise is al jarenlang de meest gegeten mayonaise van ons land. Nederland erkent al geruime tijd dat Van Wijngaarden’s Zaanse de allerbeste zaanse mayonaise is. Trouwe fans verdienen dan ook een betrokken fabrikant. Dat betekent voor ons dat we trouw zijn aan onze receptuur. Het recept van onze Zaanse mayonaise is dan ook sinds de eerste tubes van de band rolden niet meer veranderd.

Authentiek

Van Wijngaarden BV kent als familiebedrijf uit de welbekende Zaanstreek een rijke geschiedenis met mooie ontwikkelingen. Deze verhalen delen we graag met onze klanten. Zo hopen we een stukje meer te laten zien over wie we zijn en waar we voor staan. Voor ons is dat stukje authenticiteit dan ook onderdeel van onze identiteit als Zaanse onderneming.

Duurzaam

In onze visie is het als bedrijf een must om verantwoord om te gaan met grondstoffen, het milieu, en met mensen die bij ons werken. We nemen onze invloed als fabrikant op de wereld daarom uiterst serieus. Lees meer over ons duurzaamheidsbeleid op onze website.

Ontwikkeling

Van Wijngaarden is begonnen als klein oliehandeltje in de achtertuin. Sindsdien hebben wij ons ontwikkeld tot professionele mayonaise- en sausfabrikant met klanten over de hele wereld. We geloven sterk in het belang van groei en ontwikkeling, om zo de wensen van onze klanten waar te kunnen maken.

Certificering

brc-iconVan Wijngaarden BV heeft kwaliteit en voedselveiligheid hoog in het vaandel staan. Klanten moeten kunnen vertrouwen in de kwaliteit van onze mayonaises, sauzen en het productieproces. Jaarlijks wordt wij door gecontroleerd op het gebied van voedselveiligheid door British Retail Consortium (BRC).

De BRC Global Standard for Food Safety, veelal kortweg BRC Food genoemd, is een standaard op het gebied van voedselveiligheid die in 1998 werd ontwikkeld door het British Retail Consortium (BRC), de Britse brancheorganisatie van detailhandelaren.

Het oorspronkelijke doel van de BRC Food-standaard was dat een leverancier van levensmiddelen met één inspectierapport aan meerdere afnemers zou kunnen aantonen en dat alle relevante aspecten onder controle zijn. In zijn huidige vorm stelt de standaard eisen aan het voedselveiligheidssysteem van een leverancier: er worden eisen gespecificeerd aan het HACCP-systeem, aan het kwaliteitsmanagementsysteem en aan het basisvoorwaardenprogramma van producenten van levensmiddelen Daarnaast komen ook directieverantwoordelijkheid, omgevingsomstandigheden (productie- of procesfaciliteiten), product- en procescontrole en opleiding en persoonlijke hygiëne van werknemers aan de orde. De verschillende elementen van de standaard worden getoetst aan de hand van een gedetailleerde checklist die meer dan 300 controlepunten bevat.

krijtschrift-sinds-1950

Van Wijngaarden is voor de periode mei 2017 t/m mei 2018 weer beoordeeld met een A-status in productcategorie 18.

 

 

Geschiedenis

Jan van Wijngaarden, oprichter van Van Wijngaarden BV

Bij Van Wijngaarden BV zijn we trots op de geschiedenis van ons bedrijf. Het familiebedrijf begon in 1929 toen ‘Opa’ – zoals hij later bekend stond – zijn eigen onderneming startte: De Zaanlandsche Oliehandel. Vanuit zijn eigen tuin leegde hij de olievaten in glazen flessen en bracht ze naar de kruidenierwinkeliers, geholpen door zijn beide zoons Jan Jacob en Teun. De basis voor een écht familiebedrijf was gelegd!

De basis: van olie naar mayonaise

Wat inmiddels als een mooi stukje geschiedenis wordt beschouwd, was gedurende drie decennia de kern van de onderneming: Olie. Die olie was dan ook de inspiratie die leidde tot de ontwikkeling van het allerbelangrijkste product: Zaanse mayonaise. Échte mayonaise. De pure smaak van 80% olie, eieren en lekkere kruiden. De twee zonen Teun en Jan Jacob waren het beide erover eens dat de bestaande mayonaises beter konden. Daarom gaf Van Wijngaarden een eigen karakter aan de mayonaise.

Tijdloos lekker

Het authentieke recept dat half jaren ’50 werd ontwikkeld, houdt tot op de dag van vandaag stand en zal dan ook beslist niet worden aangepast. Onze klanten zijn al jarenlang gehecht aan de bekende smaak van de Zaanse mayonaise en we zijn er trots op dat onze klanten deze smaak al die jaren weten te waarderen. Toch vroegen veranderingen in de samenleving om veranderingen in het assortiment. Ron van Wijngaarden had inmiddels het roer overgenomen van zijn vader en Ome Teun en onder zijn leiding vonden er grote ontwikkelingen plaats. Het bewustzijn rondom gezonde voeding en de groeiende bewustwording rondom dierenleed maakten dat Van Wijngaarden BV het assortiment op bewuste wijze uitbreidde. Yoghurtmayo, ketchup, curry-ketchup en andere speciaalmayonaises werden toegevoegd, gemaakt op verantwoordelijke wijze en van natuurlijke ingrediënten.

Innovatie

De mayonaise werd de huidige directeur Michel van Wijngaarden nog net niet letterlijk met de paplepel ingegoten. Als klein jochie liep hij al met zijn vader door de toenmalige fabriek in Zaandijk. Een oneindige fascinatie voor het productieproces was het resultaat. De verdere automatisering en invoering van gecomputeriseerde techniek is nog altijd zijn paradepaardje in de fabriek die hij en zijn vader op het industrieterrein van Wormerveer lieten bouwen. Het nieuwste van het nieuwste, aangestuurd door geavanceerde software om zo het productieproces te professionaliseren. Die professionalisering zet zich in een snel tempo voort. Maar ondanks alle innovaties blijven we de herinneringen aan vroeger hooghouden. Dat uit zich in een kenmerkende huisstijl en kenmerkende verpakkingen. Zo weet u dat wij altijd trouw blijven aan wie we zijn: een Zaanse familie die de lekkerste mayonaise maakt.

Gezondheid en verantwoordelijkheid

Van Wijngaarden BV is er trots op dat ons oudste en meest populaire product op zeer pure wijze wordt bereid. De Zaanse Mayonaise bestaat voor 80 procent uit plantaardige raapzaadolie – een voedzame olie dankzij de samenstelling van vetzuren – zes procent zuiver eigeel van scharreleieren, fijne mosterd, natuurazijn, en heerlijke kruiden. Er is dus geen bindmiddel, stabilisator of andere hulpstof aan toegevoegd. Deze puurheid van onze receptuur past binnen het groeiende bewustzijn van onze samenleving om pure, authentieke ingrediënten te gebruiken.

Wij bereiden naast Zaanse Mayonaise een groot scala aan andere mayonaise en sauzen. In bepaalde gevallen wordt olie vervangen door water, zetmelen en gommen. Deze toevoegingen zijn allemaal op natuurlijke basis en voldoen aan de strenge Europese richtlijnen.

In 2013 heeft de Keuringsdienst van Waarde een aflevering gemaakt, waarin ze precies uitleggen wat het verschil is tussen mayonaise en fritessaus. Bekijk hier de aflevering op de website van Keuringsdienst van Waarde.

verschil mayo fritessaus

Wij stimuleren iedereen daarom om zijn of haar eigen gezondheidskeuzes te maken. Met de huidige inzichten in gezondheid is het immers bekend dat oliën vanwege hun vetzuren onmisbaar zijn in ons dieet en vetarme producten niet per definitie een beter alternatief zijn. Wij laten iedereen daarom vrij om hier een eigen verantwoordelijkheid in te nemen en informeren onze klanten daarom op eerlijke wijze over de inhoud van onze producten.

 

BKS levert energiezuinige meervoudige Jumag stoomketelinstallatie op skid bij Van Wijngaarden!

Klik hier voor het volledige bericht.

BKS Jumag stoomketelinstallatie

 

In de media

Het AD heeft een mayonaise test gedaan, waarbij Van Wijngaarden’s Zaanse mayonaise nummer 1 is geworden met een 8,3!

Bron: AD, 15 juni 2016

AD 15-6-2016

 

Het Noordhollands Dagblad heeft een artikel over onze Zaanse mayonaise geschreven. Klik op deze link voor krantenartikel.

Bron: weekendbijlage Plus, Noordhollands Dagblad, 10 maart 2016.

Afbeelding krantenartikel NHD